Site Overlay

Karty menu w restauracji – jak powinny wyglądać?

Właściciele restauracji, którym udało się odnieść sukces uważają, właściwie przygotowane karty menu sprawiają, iż goście stają się bardzo głodni. Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż błędy popełniane podczas projektowania menu przekładają się w sposób bezpośredni na spadki sprzedaży w wybranym gastronomicznym lokalu. Jak zatem powinna wyglądać prawidłowo przygotowana karta menu?

Karta menu – najważniejsze dane

Na okładce karty menu https://www.copyshop.krakow.pl/oferta/karty-menu/ winna się znajdować nazwa danej restauracji oraz jej logo. Na pierwszej ze stron należy umieścić nazwisko oraz imię szefa kuchni, a nawet jego zdjęcie. Za sprawą takiego zabiegu uda się nam zyskać większe zaufanie od klientów.

Goście będą wiedzieli kto dla nich gotuje i zaprzestaną anonimowo postrzegać restaurację. Dobrze jest także zamieścić godziny oraz dni otwarcia obiektu, żeby takie informacje mogły się utrwalić w pamięci odwiedzających nas gości.

Krótka karta menu

Jeżeli karta w naszej restauracji będzie krótka, damy do zrozumienia gościom, iż przygotowuje się u nas dania wyłącznie ze świeżym produktów. Celem zmniejszenia liczby serwowanych potraw, należy wykreślić głównie takie dania, które są najrzadziej zamawiane.

W karcie nie powinno być także potraw, które nie wyróżniają się niczym oraz te, które z pewnych powodów nie smakują nam oraz obsłudze. Zachęcajmy także do zweryfikowania karty personel pracujący w restauracji.

Jeżeli kelnerzy oraz kucharze będą poczuwać się do odpowiedzialności za skomponowanie karty dań, będą pracowali z lepszym zaangażowaniem.

Spójny wygląd karty

Wygląd naszej karty menu winien nawiązywać do restauracji oraz podkreślić jej styl. Tyczy się to wszelkich szczegółów – nie tylko typu podawanych dań, ale także prezentacyjnej warstwy.

Dlatego lepiej wcześniej zastanowić się nad wyborem grafiki, czcionki, zdjęć czy opisów wybranych potraw.